Toyota

Uit GeschiedenisJapan
(Doorverwezen vanaf Toyota (トヨタ/豊田))
Ga naar: navigatie, zoeken

Toyota Motor Corporation (トヨタ自動車株式会社 Toyotajidōsha kabushikigaisha) afgekort Toyota, is een Japanse autofabrikant opgericht in 1933 door Kiichiro Toyoda, zoon van Sakichi Toyoda stichter van Toyoda Automatic Loom works. In juli 2014 was Toyota het grootste beursgenoteerde bedrijf in Japan, en in november 2014 het twaalfde grootste bedrijf in de wereld door de inkomsten. Toyota is tevens ’s werelds eerste autofabrikant die tot meer dan 10miljoen voertuigen per jaar [1] kan produceren en is daarmee groter dan de Volkswagen-groep[2] en General Motors[3]. Het hoofdkwartier van Toyota ligt in Toyota-shi 豊田市[4], Aichi 愛知県, Japan.

Het logo van Toyota

Geschiedenis

Grondleggers

Sakichi Toyoda (佐吉 豊田) (1867-1930)

Sakichi Toyoda werd geboren op 14 februari 1867 in Kosai Shizuoka. Later verhuisde hij naar Koromo (het huidige Toyota-shi 豊田市, vernoemd naar Toyota Motor Corporation). Sakichi Toyoda wordt beschouwd als een van de grootste uitvinders in de Japanse geschiedenis, voornamelijk door zijn uitvinding van een automatisch weefgetouw dat werkte op het principe van jidoka 自動化[5]. Dit betekent dat het weefgetouw automatisch stopte wanneer er zich een fout voordeed. Dit was een revolutionaire uitvinding. Het concept van jidoka werd een vast deel in het productiesysteem van Toyota. Door deze uitvinding kon de productie van katoen en zijde opgedreven worden. In 1926 richtte hij Toyoda Automatic Loom works op, waar deze weefgetouwen vervaardigd werden. Door het grote succes verhuist een deel van de productie een jaar later naar het nabijgelegen Kariya (刈谷市, Kariya-shi). Wanneer de binnen- en buitenlandse vraag naar katoen begon af te nemen en de economie in een recessie dreigde te vallen, ging zijn zoon, Kiichiro Toyoda (豊田喜一郎) op zoek naar een alternatief voor het textielbedrijf. Hij besliste autofabrikant te worden.

Sakichi Toyoda staat ook bekend omwille van zijn 5 principes die tot de dag van vandaag nog in het motto van Toyota aanwezig zijn. Deze 5 principes zijn:

 • Altijd je verantwoordelijkheid opnemen om zo bij te dragen tot het bedrijf.
 • Altijd leergierig en creatief zijn om zo altijd een voorsprong te hebben.
 • Altijd zo praktisch mogelijk handelen en lichtzinnigheid vermijden.
 • Altijd een goede sfeer proberen te creëren en die te behouden.
 • Altijd respect hebben voor het spirituele en altijd dankbaar zijn.

Kiichiro Toyoda (喜一郎 豊田) (1894-1952)

Standbeeld van Kiichiro Toyoda

Kiichiro Toyoda, zoon van Sakichi Toyoda, werd geboren op 11 juni 1894. Hij nam de beslissing om met het familiebedrijf, dat zich tot dan toe bezig hield met weefgetouwen, in de autosector te stappen. Kiichiro studeerde aan de Universiteit van Sendai, de tweede belangrijkste universiteit in die tijd. Daar leerde hij veel getalenteerde mensen kennen die hij later voor zich in “Toyota Motor Corporation” zal laten werken. Vervolgens genoot hij onderwijs aan de toenmalige Keizerlijke universiteit van Tokyo (東京帝國大學 Tōkyō teikoku daigaku, het huidige 東京大学 Tōkyō daigaku).

In 1920 reisde hij op 27-jarige leeftijd door Europa en Amerika en raakte - net zoals zijn vader - gefascineerd door de opmars van de auto-industrie. Hij was ervan overtuigd dat de auto hét massaproduct van de twintigste eeuw zou worden. Zijn doel werd het produceren van een volledig Japanse auto. Wanneer hij terug naar Japan kwam, kondigde hij het “Chūkyō Detroit plan” af. In samenwerking met een 5-tal andere Japanse bedrijven ging men samenwerken om deze droom van een Japanse auto, vervaardigd op Japanse bodem, te verwezenlijken. In 1933 werd er officieel een aparte afdeling opgericht voor de productie van auto’s.

In 1934 werd de definitieve versie van de ‘Toyoda-Platt overeenkomst’ getekend. Die hield in dat ‘Toyoda Automatic Loom Works’ aan ‘Platt Brothers & Co’ het recht gaf om de automatische weefgetouwen van Toyoda overal ter wereld te verkopen - buiten Japan, China, en de Verenigde Staten - in ruil voor een vergoeding op basis van de patenten die ‘Toyoda Automatic Loom Works’ had.

Overgang naar automobielsector

Eerste auto gemaakt en verkocht Toyota AAmodel

In oktober 1930 ontwierp Kiichiro de ‘Smith-motor’; een speciale motor die men aan een fiets kon plaatsen. Hij toonde deze 'Smith-motor' aan Kazuo Kumabe, die toen een rijzende reputatie had als specialist in onderzoek naar auto’s. Deze eerste stap in de ontwikkeling van een auto verhulden Kiichiro's eerste intenties om in de automobielsector te stappen.

In 1933 besloot de raad van bestuur van Toyoda Automatic Loom Works om ook auto’s te gaan produceren. Alle shareholders verzamelden zich, en uiteindelijk werd er op een algemene vergadering in 1934 beslist om het kapitaal uit te breiden met 3,000,000 yen. De productie en verkoop van motoren en drijfkrachttransporterende machines werd toegevoegd aan de activiteiten, alsook de productie van staal, ijzer, aangevuld met nog vele andere kleinere activiteiten. Om deze intrede zo goed mogelijk te doen verlopen droeg ook Risaburo Toyoda zowel financieel als moreel bij. Het is mede door zijn toestemming dat Toyoda Automatic Looms zijn intrede deed in de automobielsector.

De officiële intrede in de autoproductie volgde 2 jaar later. Daarvoor liet Kiichiro nog 2 jaar lang technische voorbereidingen treffen zoals het ontwerpen en verbeteren van motoren. Een belangrijke factor in het slagen van de verovering van de automobielsector was het gieten van ijzer. Het zorgde enerzijds voor een hogere kwaliteit maar anderzijds ook voor lagere prijzen. Toyoda was hierin succesvoller dan de rest van de traditionele producenten. Tot op vandaag is gegoten ijzer nog steeds belangrijk bij de productie van auto’s.

In 1935 was het prototype van de eerste personenwagen, het A1-model, klaar. Deze wagen was samengesteld uit delen van de Ford en Chevrolet met de eigen A1-motor. Ondanks de keuze voor personenwagens werd het maken van trucks een tijd lang de prioriteit. Dit gebeurde door de eis naar trucks van de overheid en de regering.

Verder was het jaar 1935 belangrijk omdat toen ook de eerste grote fabriek van Toyoda werd gebouwd: de fabriek van Koromo. In 1936 werd het logo van Toyota vastgelegd en in 1937 kreeg het bedrijf eindelijk zijn naam: ‘Toyota Motor Corporation’. Toen in 1938 de bouw van de fabriek in Koromo werd voltooid, kondigde Kiichiro het JIT-principe[6] aan. Dit principe was cruciaal en werd later door de hele automobielsector overgenomen. In 1941 werd Kiichiro Toyoda uiteindelijk de directeur van Toyota Motor Corporation.

Toyota en WOII

In 1930 overleed Sakichi Toyoda. De politieke macht in Japan raakte steeds meer in handen van het militair bewind, dat enkel oog had voor militair materieel zoals vliegtuigen en vrachtwagens. Verder werd de economische macht van de auto-industrie gedomineerd door twee Amerikaanse industriële reuzen, Ford dat sinds 1925 een fabriek in Yokohama had gebouwd en General Motors in 1927 te Osaka. Kiichiro haalde ervaren Japanse ingenieurs weg bij General Motors door een beroep te doen op hun nationale trots[7] en verplichtte al zijn werknemers en zijn vrienden en familie om de autobiografie van zijn grote voorbeeld, Henry Ford, te lezen. De forse winsten van de weefmachinefabriek maakten het financieel mogelijk om verder te investeren in het ontwikkelen van een auto. Kiichiro kocht vliegtuigen en helikopters uit het buitenland om hun motor te bestuderen. Ook buitenlandse auto’s werden getest en volledig ontmanteld, om vervolgens de volledige structuur in kaart te brengen. Sommige delen werden als het ware gekopieerd waardoor de eerste Japanse modellen grote gelijkenissen vertoonden met hun Amerikaanse originelen. In 1935 was het eerste prototype van een personenauto klaar. Een jaar later begon men met de productie van het eerste model AA.

In 1937 brak het conflict met China los. de Japanse economie transformeerde in een oorlogseconomie waar geen plaats meer was voor de productie van personenauto’s. Het leger kocht de volledige voorraad trucks op, en Toyota ging naast vrachtwagens en vliegtuigen ook amfibievoertuigen en motorboten produceren. Door de schaarste aan grondstoffen, werden de militaire vrachtwagens zo eenvoudig mogelijk geproduceerd. Zo beschikten ze slechts over één koplamp centraal aan de voorzijde en enkel remmen op de achterwielen. De oorlog eindigde kort voordat de geplande bombardementen op de Toyota-fabrieken uitgevoerd konden worden.

In 1946 werd ‘Toyota Motor Sales Association’ opgericht, wat later ‘Toyota Dealers Association’ werd. Dat betekende dat Toyota na de tweede wereldoorlog klaar was voor de verkoop van auto’s. In 1947 kreeg Toyota de toelating van de GHQ om een beperkt aantal auto’s te produceren. In 1949 werd deze beperking opgeheven.

Na de oorlog ondervond het bedrijf zware economische problemen. Het begon opnieuw met de commerciële productie van de personenwagen met het model SA. Tegen het eind van 1949 stond het bedrijf op de rand van het faillissement. Uiteindelijk verkreeg het bedrijf een lening, maar het moest in ruil hiervoor 1600 werknemers ontslaan. De directie vroeg de werknemers om vrijwillig ontslag te nemen. De arbeiders kwamen in opstand en er volgde een twee maanden durende staking. Kiichiro hield de eer aan zichzelf en nam ontslag; 2000 arbeiders volgden hem.

Bij het uitbreken van de Koreaanse oorlog deden de Verenigde Naties beroep op Toyota voor de productie van oorlogsvoertuigen. Meer dan 5000 voertuigen werden geproduceerd. Hierdoor werd het bedrijf nieuw leven ingeblazen.

Op 1 januari 1959 veranderde de stad Koromo (挙母市Koromo-shi) (waar de volledige geschiedenis van Toyota plaatsvond) haar naam inToyota (豊田市 Toyota-shi)

Doorbraak van Toyota en zijn auto-modellen

Eerste Toyopet

De eerste echte personenwagen van Toyota was het SA-model, ook bekend als de Toyopet. De naam ‘Toyopet’ ging decennia lang mee. De auto was goedkoop, maar de motor was erg zwak. Het model was gemaakt voor de moeilijke ondergrond van het naoorlogse Japan, waar de wegen in slechte staat waren.

De eerste luxewagen is er gekomen in 1955. De start van de internationale verkoop is begonnen in 1957, toen Toyota een hoofdkwartier oprichtte in Hollywood. Er werden toen 2 modellen verkocht, de ‘Land Cruiser’ en de ‘Toyopet’. Deze modellen deden het echter niet goed.

Toyota in het buitenland

Toyota Corona (1973)

In 1957 werd de eerste Japanse auto, de Toyota Crown, naar Amerika geëxporteerd en werden Amerikaanse en Braziliaanse divisies van Toyota, respectievelijk Toyota Motor Sales inc en Toyota do Brasil SA opgericht. In 1959 opende Toyota zijn eerste fabriek buiten Japan in Brazilië. Toyota besloot om voortaan de productie en het design van de auto aan te passen aan de regionale behoeften. Het bedrijf deed dus al heel vroeg aan globalisatie.

Het eerste ‘Amerikaanse’ Toyota model kwam uit in 1964: ‘The Tiara’, beter gekend als de ‘Toyota Corona’. De ‘Toyota Corona’ kon 90km/u rijden, werd verkocht voor iets minder dan $2000 en was vrij luxueus. De verkoopcijfers lagen dan ook zeer hoog met maar liefst 300.000 wagens per jaar, wat veel was voor het toen nog kleine Toyota.

Tegen 1967 was Toyota vrij bekend in de Verenigde Staten en brachten ze dan ook modellen uit die konden opboksen tegen merken als Ford, en zelfs Volkswagen. Ze evolueerden van de 10e grootste naar de 3e grootste autoproducent. De wagens van Toyota waren voortaan bekend als wagens met een goede prijs-kwaliteitsverhouding; het enige probleem met de wagens was dat ze snel roestten. De favoriete kleine wagen in de Verenigde Staten was de ‘Toyota Corolla’ waar nu ook nieuwe versies van op de markt beschikbaar zijn. Dit is zo omdat Toyota liever dezelfde naam voor een model blijft gebruiken zolang dat model succesvol is.

Toyota in het heden

Een Nascar van Toyota

Sinds 2007 is Toyota de grootste autofabrikant ter wereld, en brengt zo General Motors naar de tweede plaats. Door deelname in NASCAR en andere racewedstrijden, sponsoring bij vele evenementen, en Public Relations probeert Toyota zich voor te doen als een gewoon Amerikaans bedrijf om zoveel mogelijk succes te hebben, wat behoorlijk lukt.

Zie ook

Voetnoten

 1. wereldwijde productie van motorvoertuigen OICA, een overzicht zonder dubbeltelling, de wereldranglijst van fabrikanten jaar 2012.
 2. Volkswagen Worldwide production 2006-2014.
 3. General Motors Worldwide production 1999-2013.
 4. Toyota-shi 豊田市, oorspronkelijk Koromo-shi 挙母市. De naam werd gewijzigd in 1959 omwille van roem en het economische belang van haar grootste werkgever.
 5. jidoka 自動化= term die geïntroduceerd is door Toyota. Wanneer er zich een abnormale situatie voordoet, stopt de machine automatisch en stopt de werknemer vervolgens de productielijn. Het wordt omschreven als “Het ontwikkelen van processen met zowel hoge capaciteit (aantal defecten gemaakt) en insluiting (gebreken opgenomen in de zone).
 6. Just in time
 7. Kiichiro Toyoda was naar verluidt zeer nationalistisch.

Bibliografie

Online Bronnen

Woordenboek

Boeken

 • Fujimoto, Takahiro. 1999. The Evolution of a Manufacturing System at Toyota. New York Oxford university.
 • Kamiya, Shōtarō. 1976. My Life with Toyota. Shotaro.
 • Toyoda, Eiji. 1987. Toyota: Fifty Years in Motion : An Autobiography by the Chairman. Tokyo Kodansha international.
 • Wada, Kazuo, Tsunehiko Yui, and Edmund Robert Skrzypczak. 2002. Courage and Change : The Life of Kiichiro Toyoda / Kazuo Wada and Tsunehiko Yui ; Translated by Edmund R. Skrzypczak. Toyota City, Japan: Toyota Motor Corp.