Mitsubishi

Uit GeschiedenisJapan
Ga naar: navigatie, zoeken
Mitsubishi (三菱) is een conglomeraat dat opgericht is in 1870 door Iwasaki Yatarō (岩崎 弥太郎). Het bestaat uit honderden autonome bedrijven, die samen het merk Mitsubishi gebruiken. Zij stammen af van de Mitsubishi zaibatsu(財閥), die ontbonden werd na de Tweede Wereldoorlog tijdens de bezetting van Japan. Sinds 1954 vormen ze samen de Mitsubishi-groep of Mitsubishi keiretsu (三菱系列).
Logo Mitsubishi

Geschiedenis

Oprichting

Iwasaki Yatarō
Mitsubishi is opgericht in 1870 door Iwasaki Yatarō. Hij nam in 1870 het bedrijf Tsukumo Shōkai over van het toenmalige Tosa-domein[1] en legde zich toe op de scheepsvaart. In 1872 werd het bedrijf onafhankelijk en veranderde Iwasaki de naam van het bedrijf naar Mitsukawa Shōkai[2] (三川商会). De jaren erop onderging het bedrijf meerdere naamswijzigingen, waaronder Mitsubishi Shōkai(三菱商会,1873), Mitsubishi Kisen Kaisha (三菱汽船会社, 1874) en Yubin Kisen Mitsubishi Kaisha(郵便汽船三菱会社, 1875).

Het bedrijf bezat in het begin drie stoomschepen en begon met het verschepen van o.a. rijst, post en troepen. Onder de bescherming van de Japanse overheid, door o.a. subsidies en exclusieve contracten, kon het bedrijf snel groeien. Het bedrijf was trouw aan de nieuwe Meiji-regering en transporteerde de troepen tijdens de Taiwan expeditie in 1874. Hiervoor kreeg het bedrijf een jaarlijkse subsidie en meer schepen tot zijn beschikking. In 1875 kreeg het de rechten van de Shanghai lijn in bezit en met de steun van de overheid kon Mitsubishi twee buitenlandse bedrijven[3] eruit concurreren.

De overheid gaf Mitsubishi een exclusief contract om troepen en materiaal te verschepen tijdens de Satsuma-rebellie in 1877. Hiermee maakte Mitsubishi veel winst. Aan het eind van deze opstand had Mitsubishi 73%[4] van de schepen in Japan in bezit en had het een monopolie op de Japanse kustvaart.

In 1880 stichtte Mitsui(三井) het bedrijf Tokyo Fūhansen Kaisha(Tokyo Zeilboot Bedrijf). Met dit bedrijf wilde ze gaan concurreren met Mitsubishi. Het bedrijf was financieel niet haalbaar en het werd kort na de oprichting ontbonden. De Japanse overheid keerde zich in 1882 tegen Mitsubishi en creëerde het scheepsvaart bedrijf Kyōdō Unyu Kaisha (共同運輸会社, Kyōdō Transport Bedrijf). De concurrentiestrijd tussen de bedrijven had bijna het faillissement van beide bedrijven tot gevolg. In 1885 fuseerden de bedrijven, op initiatief van Kyōdō Unyu Kaisha. Dit nieuwe bedrijf kreeg de naam Nippon Yūsen Kaisha(日本郵船会社, NYK Lijn). Dit bedrijf splitste zich af van Mitsubishi, maar werd later terug opgenomen.

Diversificatie en Decentralisatie

Iwasaki Yatarō begon allerlei branches die te maken hadden met scheepsvaart te verwerven. Als eerste werd er geïnvesteerd in mijnbouw met de aankoop van de kopermijn in Yoshiaki in 1873 en de Takashima kolenmijn in 1881. Er werd ook geïnvesteerd in verzekeringen, kranten en scheepsbouw. In 1884 werd de scheepswerf van Nagasaki gehuurd van de overheid en werd de naam gewijzigd naar Nagasaki scheepswerf & machinefabriek. Hiermee kon Mitsubishi zich toeleggen op scheepsbouw en reparatie. In 1887 werd deze scheepswerf van de overheid gekocht.

In 1885 werd de scheepvaart overgedragen aan het bedrijf Nippon Yūsen Kaisha. De volgende president van Mitsubishi, Iwasaki Yanosuke(岩崎 弥之助)vormde in 1886 het bedrijf Mitsubishi, dat gefocust was op mijnbouw en scheepsbouw. Daarnaast zette hij het beleid van diversificatie voort en toonde interesse in bankwezen, vastgoed en de opslag van goederen. In 1885 werd de 119e bank van Japan overgenomen dat later de Mitsubishi Bank werd en in 1890 werd tachtig hectare land gekocht naast het keizerlijk paleis dat nu bekend staat als Marunouchi(丸の内). Het bedrijf werd in 1893 omgezet naar een houdstermaatschappij (三菱合資会社, Mitsubishi Gōshi Kaisha).

Yanosuke werd in 1893 opgevolgd door de zoon van Iwasaki Yatarō, Iwasaki Hisaya(岩崎久弥), die de 3de president van Mitsubishi werd. Onder zijn presidentschap werd de scheepswerf van Nagasaki gemoderniseerd en vergroot. In Kobe en Shimonoseki werden scheepswerven geopend. Hiermee werd Mitsubishi Japans grootste scheepsbouwbedrijf. Het centraal besturen van het bedrijf werd door haar omvang en diversiteit steeds moeilijker, waardoor Hisaya in 1908 het management systeem ging moderniseren. Het bedrijf werd gedecentraliseerd. Hij zette divisies op voor bankwezen, vastgoed, marketing, administratie, mijnbouw en scheepsbouw, elk met hun eigen administratie systeem.

Evolutie naar een modern bedrijf

In 1916 werd Hisaya opgevolgd door de zoon van Iwasaki Yanosuke, Iwasaki Koyata(岩崎 小彌太). Het bedrijf werd door hem hervormd. De divisies van mijnbouw, scheepsbouw, bankwezen, handel en vastgoed werden dochterondernemingen van Mitsubishi Ltd. Daarnaast besloot hij een deel van de aandelen van deze bedrijven te verkopen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er gefocust op de ontwikkeling van de zware en chemische industrie. Er werd verder gediversifieerd in glas, papier, staal, elektrische apparaten, vliegtuigen en olie. Uiteindelijk werd het in 3 grote bedrijven opgesplitst: Mitsubishi Bank[5], Mitsubishi Corporation, Mitsubishi Heavy Industries. Mitsubishi werd in deze periode, na Mitsui, de tweede grootste zaibatsu van Japan.

Mitsubishi Heavy Industries is in 1934 ontstaan door een fusie van Mitsubishi Aircraft en Mitsubishi Shipbuilding, die tanks, auto's en vliegtuigen ontwikkelden. Zij bevat o.a. de bedrijven Mitsubishi Motors, Atomic Industry en Chemicals. Mitsubishi Heavy Industries produceerde het Japanse gevechtsvliegtuig Zero, dat de standaard werd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Na de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de bezetting van Japan werd op 30 september 1946 onder leiding van de Verenigde Staten Mitsubishi Ltd. ontbonden. Dit was het gevolg van de naoorlogse decentralisatiepolitiek. Alle bedrijven werden verzelfstandigd. Het gebruik van de naam Mitsubishi en logo werd strikt verboden. In 1952 werd het [https://nl.wikipedia.org/wiki/Vredesverdrag_van_San_Francisco vredesverdrag van San Francisco ondertekend. Hierdoor werd het weer toegestaan om de namen en logo's van de zaibatsu te gebruiken. Het gevolg was dat de voormalige bedrijven van de Mitsubishi zaibatsu ze opnieuw ging gebruiken.

In 1954 vormden meer dan 100 van deze bedrijven het conglomeraat Mitsubishi. De voormalige bedrijven onder Mitsubishi Heavy Industries voegden zich er in 1964 ook bij. Dit conglomeraat van bedrijven staat bekend als de Mitsubishi-groep. De 25 grootste van deze groep zijn leden van de Mitsubishi Vrijdag-club(金曜会, Kiny kai)[6]

Het automerk Mitsubishi werd gevormd in 1970 dat de zesde grootste autofabrikant is van Japan. Sinds 2007 is Mitsubishi Corporation Japans grootste handelsbedrijf.

Embleem

Mitsubishi-logo-evolution.jpg
Het logo en de naam Mitsubishi bestaan sinds de oprichting van het bedrijf Tsukumo Shōkai en is een combinatie twee familiewapens. Mitsu (三) dat "drie" betekent, komt van "Mitsu-gashiwa" het familiewapen van de Yamauchi familie, die de heren van het domein Tosa[7] waren. Bishi(菱) dat "waterkastanje" betekent, komt van "Sangai-bishi" het familiewapen van de Iwasaki familie.

In 1914 werd het huidige embleem vastgelegd.

Voetnoten

 1. De huidige Kochi-prefectuur
 2. Het bedrijf werd vernoemd naar drie bestuursleden: Kawada Koichirō, Ishikawa Shichizai en Nakagawa Kamenosuke. Zij hadden alle drie de kanji voor rivier(川) in hun naam.
 3. Het Amerikaanse bedrijf American Pacific Mail Steamship Cooperation en het Engelse bedrijf Peninsular and Oriental Steamship Co.
 4. http://www.mitsubishi.com/mpac/e/history/01.html
 5. Na de fusie met Bank van Tokyo in 1996 en Mitsubishi UFJ Financial Group in 2004 werd het de grootste bank van Japan.
 6. Een maandelijkse meeting om gemeenschappelijke doelen te bespreken.
 7. Het domein waar oprichter Yatarō Iwasaki geboren was.

Bronnen

Papers

 • Morikawa, Hidemasa. 1970. “The Organizational Structure of Mitsubishi and Mitsui Zaibatsu, 1868-1922: A Comparative Study”. The Business History Review 44 (1): 62–83. doi:10.2307/3112590.
 • Yamamura, Kozo. 1967. “The Founding of Mitsubishi: A Case Study in Japanese Business History”. The Business History Review 41 (2): 141–60. doi:10.2307/3112564.

Boeken

 • Mitsubishi Keizai Kenkyūjo. 1955. Mitsui-Mitsubishi-Sumitomo, present status of the former Zaibatsu enterprises,. Tokyo.
 • Morikawa, Hidemasa. 1993. Zaibatsu: The Rise and Fall of Family Enterprise Groups in Japan. Tokyo University of Tokyo press.
 • Wray, William D. 1984. Mitsubishi and the N.Y.K., 1870-1914: Business Strategy in the Japanese Shipping Industry. Harvard Univ Asia Center.

Internet