Eenheid 731

Uit GeschiedenisJapan
Ga naar: navigatie, zoeken
Het gebouwencomplex van Eenheid 731.

Eenheid 731 was een topgeheime militaire eenheid, in Mantsjoerije, in de buurt van de stad Harbin [1]. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er, door een team van Japanse onderzoekers, onderzoek verricht naar biologische en chemische wapens. Eenheid 731 werd berucht voor zijn wrede methodes zijnde: proeven op mensen, vivisecties, en dergelijke meer. Het stond onder leiding van Shirō Ishii (1892-1959). Eenheid 731 werd aan de buitenwereld (vooral aan de mensen van Harbin zelf) voorgesteld als een houtzagerij.


Situering

Eenheid 731 was gevestigd in de Chinese provincie Heilongjiang, in de Japanse vazalstaat Manshūkoku [2] op zo'n 20 km ten zuidoosten van de stad Harbin. Het bevond zich in een omheind domein van ongeveer 610 hectare groot, dat volledig van de buitenwereld afgesloten was.

Effect op Harbin

De wreedheden van de militaire eenheid bleven niet beperkt tot binnen de omheiningen van het terrein. Het effect op de nabijgelegen stad en zijn bewoners was vernietigend: ook de onschuldige bewoners van Harbin werden als proefratten gebruikt door de Japanners, die besmette vlooien over het gebied uitstrooiden en met anthrax [3] besmette snoepjes uitdeelden aan de kinderen van de stad.

Activiteiten

Eenheid 731 voerde allerhande soorten onderzoek: wapentests, amputaties, onderzoeken naar gangreen, allerhande infectieziekten, de effecten van allerhande chemische en biologische wapens, injecties met dierlijk bloed, urine en zeewater, en behandelingen met hoge doses röntgenstraling waren er dagelijkse kost.

Biologische wapens

Het merendeel van het onderzoek in Eenheid 731 stond in het teken van de biologische oorlogsvoering. Met zowat elke bekende infectieziekte, gaande van cholera tot de builenpest, werd geëxperimenteerd. Er werden nieuwe varianten gecreëerd, gevangenen werden ermee besmet en daarna gedissecteerd, vaak zelfs gevivisecteerd, en last but not least: er werden methoden gezocht om deze ziekten te verspreiden.

De verspreiding van de ziekten gebeurde door drinkwatervoorraden te besmetten, bacteriënverspreidende bommen te gebruiken en ook door het gebruik van vlooien die ter plekke gekweekt werden. Deze laatste werden ofwel over een gebied uitgestrooid (zoals in Harbin gebeurd is) ofwel verspreid door bommen, en later op aanraden van Shirō Ishii zelfs keramische bommen.

Chemische wapens

De voornaamste chemische wapens, die aan beide zijden gebruikt werden, waren gasbommen, en ook in Eenheid 731 werd ermee geëxperimenteerd. Gevangenen werd blootgesteld aan mosterdgas en het nieuw ontwikkelde lewisiet, een gas dat blaren veroorzaakt.

Experimenten op mensen

Naast ratten gebruikten de Japanse onderzoekers ook nog een heel ander soort proefdieren, namelijk mensen. Omdat de dekmantel van de eenheid een houtzagerij was, refereerden de Japanse onderzoekers naar de gevangenen als "maruta", oftewel "boomstammen", en net als boomstammen konden deze verbrand worden, aan stukken gehakt worden of op andere manieren "omgehakt" worden zonder het erg te vinden: er waren er immers genoeg.

Gevangenen die in Eenheid 731 aankwamen hadden over het algemeen een levensverwachting van vier tot zes weken. Levend begraven worden, vivisecties[4] zonder verdoving, besmetting met allerhande infectieziekten waren slechts enkele van de wreedheden waaraan de bewoners van Eenheid 731 onderworpen werden.

Amerikaanse geheimhouding

Na Wereldoorlog II werden de kopstukken van Eenheid 731[5] gearresteerd en ondervraagd door het Amerikaanse leger, om als oorlogsmisdadigers berecht te kunnen worden. Maar al snel kregen de Amerikanen in de gaten dat het jarenlange onderzoek en de wrede experimenten hadden geleid tot een schat aan kennis. Aangezien onderzoek zoals in Eenheid 731 natuurlijk ethisch gezien onverantwoord was en aangezien deze kostbare gegevens (over biologische oorlogvoering) Amerika een leiderspositie zouden geven in de wapenwedloop met de Sovjet-Unie, werd besloten een deal te sluiten met de Japanners. In ruil voor de gegevens van de experimenten kregen de kopstukken van Eenheid 731 immuniteit en werden ze dus niet gestraft voor hun gruweldaden.

Het "Eenheid 731 Museum"

De herdenkingsplaat van Eenheid 731.

Op de plaats waar Eenheid 731 vroeger gevestigd was staat nu een museum ter herdenking van de slachtoffers van de vreselijke experimenten van Eenheid 731.

Voetnoten

  1. Harbin is een miljoenenstad in Mantsjoerije, het noordoosten van China en tevens de hoofdstad van de provincie Heilongjiang.
  2. Het was een door de Japanse bezetters gestichte vazalstaat gelegen in de landstreek Mantsjoerije en oostelijk Binnen-Mongolië in Noordoost-China. Het land bestond van 1932 tot 1945.
  3. Miltvuur of antrax is een infectieziekte, die wordt veroorzaakt door de bacterie Bacillus anthracis.
  4. Het ontleden van een levend wezen.
  5. De gekende leden van de eenheid waren Luitenant-generaal Shirō Ishii, Luitenant-kolonel Ryoichi Naito, Dr. Masaji Kitano, Luitenant-generaal Yoshio Shinozuka en Yasuji Kaneko.

Bronnen

De inhoud van deze pagina is beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL.