Astroboy

Uit GeschiedenisJapan
Ga naar: navigatie, zoeken
De cover van de eerste Astro Boy manga

Astro Boy (鉄腕アトム, Tetsuwan Atomu, letterlijk. "Mighty Atom") is een Japanse manga serie die het eerst werd uitgegeven in 1952. De anime versie werd voor het eerst uitgezonden in Japan in 1963. Het verhaal gaat over de avonturen van een robot genaamd Astro Boy en verschillende personages die hij ontmoet.

Astro Boy is de eerste Japanse televieserie van het genre dat later anime zou genoemd worden. Het begon als een manga in 1952, geschreven door Tezuka Osamu, die in Japan de naam had van "God van Manga". Na het succes werd Astroboy hermaakt in de jaren 80 tot "Shin Tetsuwan Atomu", bekend als "Astroboy" in de Verenigde Staten en in andere Westerse Landen. Een Amerikaanse computer-anime 3D film gebaseerd op de originele manga serie van Tezuka kwam uit op 23 oktober 2009.

Productie

De Astro Boy serie bestaat uit verschillende verhaallijnen. Frederik L. Schodt, die de Engelstalige versie van de serie schreef, zei dat terwijl Tezuka's tekenstijl vooruitging, Astro Boy moderner en schattiger werd. Schodt zei ook dat de layouts van de pagina's gebruikt in Astro Boy episodes creatiever werden. In verscheidene verhalen van Astro Boy waren de eerste pagina's in kleur. Tezuka had een "Star System van personages" waar verschillende personages in verschenen. Veel personages in Astro Boy verschenen ook in andere werken van Tezuka. Schodt legde uit dat Tezuka een dialoog ontwikkelde met zijn lezers, omdat hij heel veel verhalen maakte in zijn leven. Tezuka had ook vaak de gewoonte komische personages plots te introduceren in het verhaal, als hij vond dat het te serieus werd[1]. Tezuka voelde zich ook bij momenten vastgezet door het verlangen van het jonge, mannelijke publiek naar het zien van vechtende robots. Tezuka gebruikte Astro Boy om een wereld voor te stellen waar de mens en kuntsmatige intelligentie naast elkaar leven. In zijn tijd had Japan nog niet de reputatie van wetenschap en technologie die het wel kreeg in 2002. Er is ook een Akita Shoten-collectie gemaakt van de verhalen van Astro Boy. In deze reeks verschenen de verhalen echter niet in de volgorde waarin ze gemaakt werden, maar in de volgorde die volgens Tezuka het meest geschikt was. De collectie begint met "De geboorte van Astro Boy", een hoofdstuk dat Tezuka schreef in 1975 om de collectie van de verhalen meer begrijpelijk te maken. Het eerste Astro Boy verhaal dat ooit werd geschreven, in April 1951, verschijnt pas in volume 15. Tezuka hertekende ook vaak hoofdstukken die hij eerder had gemaakt. Schodt legt uit dat voor deze herschikking de reden is dat, wanneer je twee episodes vergelijkt die tegelijkertijd gemaakt werden, de één moderner kan lijken dan de ander omdat Tezuka de tekenstijl veranderde.

Engelstalige versie

De Engelstalige versie van Astro Boy is een aanpassing van de Akita Shoten-collectie. Het werd zo gemaakt dat wanneer je een hoofdstuk doorbladert, je merkt dat het verhaal zich afspeelt van links naar rechts, zoals vele Engelstalige lezers lezen, terwijl de Japanse versie van rechts naar links dient gelezen te worden. Het verhaal speelt zich af in Japan met Japanse personages. Schodt geloofde dat het nodig was zoveel mogelijk Japanse namen te behouden tenzij het echt niet anders kon. Zo vertaalde hij de bijnaam "Higeoyaji" naar "Mr. Mustachio" (Meneer Moustache), omwille van het feit dat het een bijnaam is en anders niet verstaanbaar zou zijn. Hij koos er ook voor de Engelse naam Astro Boy te gebruiken omdat hij vond dat "Astro" hard lijkt op de Japanse naam "Atom" dat ook een Engels woord is. Schodt vond het belangrijk de klanken van de namen te behouden, zeker als ze beroemd waren.

De redacteurs van de Engelstalige Astro Boy strip verwijderden geen materie die kon opgevat worden als racistische opmerkingen. Sommige materie in Astro Boy spot met buitenlanders, zoals mensen van Afrika en Zuid-Oost-Azië. De redacteurs verantwoordden zichzelf hiervoor door te verklaren dat die bevolkingen van in de tijd dat Tezuka het originele schreef, niet langer dezelfde bevolkingen waren in het jaar 2002. Ze geloofden dat het niet Tezuka's bedoeling was om die bevolkingen te discrimineren. Bovendien wilden ze het wel veranderen, maar omwille van het feit dat Tezuka al dood was in 2002 en ze niet zijn toestemming voor die wijzigingen konden vragen, besloten ze uit respect voor hem het ook niet te veranderen. De redacteurs geloofden ook dat door het stoppen van de publicaties van Astro Boy, de op ras gerichte discriminaties in de wereld heus niet zouden verdwijnen.

Plot

Astro Boy is een science-fiction serie die zich afspeelt in een futuristische wereld waar robots en mensen met elkaar samenleven. Het verhaal gaat vooral om het personage Astro Boy, een krachtige robot die gemaakt werd door Dokter Tenma, het hoofd van het Ministerie van Wetenschap, om zijn zoon Tobio te vervangen die stierf in een auto-ongeval. Dokter Tenma heeft Astro Boy gemaakt naar het evenbeeld van Tobio en behandelt hem ook met heel veel liefde, alsof hij de echte Tobio is. Maar hij merkt al gauw dat de kleine robot de leegte in zijn hart niet kan vullen. Dit komt ook omwille van het feit dat Astro Boy niet ouder kan worden. In de originele versie van 1960, verwerpt Tenma Astro Boy en verkoopt hem aan de wrede circusdirecteur, Hamegg. Later wordt Professor Ochanomizu het nieuwe hoofd van het Ministerie van Wetenschap. Hij ziet Astro Boy optreden in het circus en overtuigt Hamegg om Astro Boy aan hem over te dragen. Hij aanschouwt Astro Boy daarna alsof hij zijn eigen zoon is en wordt zijn voogd. Hij merkt gauw dat Astro Boy superkrachten bezit en ook menselijke emoties kan ervaren. In het verhaal bestrijdt Astro Boy misdaad, kwaad en onrechtvaardigheid. De meeste van zijn vijanden zijn robothatende mensen, robots die wild werden en buitenaardse wezens. In bijna elk verhaal moest Astro Boy tegen andere robots vechten.

Personages

 • Atom/ Astro/ Astro Boy
 • Professor Ochanomizu/Dokter Packidermus J. Elefun, hoofd van het Ministerie van Wetenschap
 • Astro Boy's ouders, gemaakt door Ochanomizu zodat Astro Boy menselijker leek
 • Uran/ Astro Girl, Astro Boy's jongere zus
 • Cobalt/ Jetto, Astro Boys jongere broer (in de anime van 1960 is hij de oudere broer)
 • Chi-Tant/ Ti-Tan, Astro Boy's babybroertje
 • Higeoyaji/ Mustachio/ Shunsaku Ban/ Meneer Percival Pompous/ Papa Walrus/ Albert Duncan, Astro Boy's schoolleraar en ook zijn buur in de originele manga en in de tv serie van 1980. In de tv serie van 1960 was hij een privé detective.
 • Shibugaki en Tamao/ Dinny and Specs, twee vrienden van Astro Boy
 • Chief Nakaruma/ Chief McLaw
 • Inspecteur Tawashi/ Inspecteur Gumshoe

Media

Manga

De eerste manga serie dateert van 1951 tot 1968, de tweede van 1972 tot 1973 en de derde van 1980 tot 1981.

De originele Tetsuwan Atomu manga verhalen werden later gepubliceerd in Engelstalige versies door Dark Horse Comics in een vertaling door Frederik L. Schodt.

Astro Boy verschijnt in een serie van edu-manga dat levensverhalen vertelt over mensen als Helen Keller, Albert Einstein en Moeder Theresa. Astro Boy en zijn zus verschijnen in prologen en epilogen van ieder verhaal en leren dingen van Dokter Ochanomizu, die iedere keer de verteller is. Deze manga werd gepubliceerd door Kodansha van 2000 tot 2002 en de Engelstalige versie van 2003 tot 2005.

Akira Himekawa[2] maakte een manga van Tetsuwan Atom, verschenen in 2004.

Anime-serie

De eerste anime-serie werd geproduceerd door Mushi Productions. Het werd voor het eerst uitgezonden op Fuji-TV op nieuwjaarsdag in 1963, maar werd uiteindelijk verplaatst naar het NHK-netwerk. Het was de eerste anime die werd uitgezonden buiten Japan. Het duurde vier seizoenen met een totaal van 193 episodes. De laatste episode werd getoond op het oudejaar in 1966. Op het hoogtepunt bedroegen de kijkcijfers 40% van alle mensen in Japan die een tv hadden.

Engelstalige versie

Voor de Engelse versie besloot NBC-enterprises, die ook de producers zijn, de anime "Astro Boy" te noemen. Van de 193 episodes die gemaakt werden, zijn er 104 gedubt in het Engels door Fred Ladd. Wat opmerkelijk is, is het feit dat de manga niet vertaald werd naar het Engels totdat Dark Horse Comics dit deed in 2000. De namen werden aangepast voor het Amerikaanse publiek. Frederik L. Schodt, die de Engelse versie van de originele manga heeft gemaakt, zei dat de namen knap veranderd waren voor de smaak van het Amerikaanse volk.

De Engelse versie had een openingsliedje met de woorden: " There you go, Astro Boy! On your mission today! Here's the countdown and the blast-off! Everything is go, Astro Boy!.... " Fred Ladd beweerde dat de Japanse producers zo onder de indruk waren door de woorden die toegevoegd werden aan het openingslied (die daarvoor enkel instrumenteel was) dat ze zelf ook woorden toevoegden aan de Japanse versie en dat hierdoor de trend van anime muziek begon.


Film

Affiche van de Astro Boy film

Een computer-geanimeerde filmversie kwam uit in oktober 2009, gemaakt door Imagi Animation Studios. IDW Publishing maakte ook een manga versie gebaseerd op de film.

Video spelletjes

Konami ontwikkelde het spel Mighty Atom voor de Nintendo Family Computer System in 1988. Het was bekend voor zijn hoge moeilijkheidsgraad door de regel dat je direct dood bent als je door iets geraakt wordt.

Banpresto ontwikkelde het spel Mighty Atom voor de Super Famicom System in 1994. Net zoals zijn voorganger gemaakt door Konami, volgt dit spel de gebeurtenissen van de Manga serie.

Astro Boy: The Video Game is een videospel gebaseerd op de Astro Boy film van 2009. Het kwam uit in oktober 2009 voor de Nintendo Wii, Nintendo DS, Playstation portable en Playstation 2.

Voetnoten

 1. In het Engels gebruiken ze hiervoor de term "comic relief".
 2. Akira Himekawa (姫川 明 Himekawa Akira) is het pseudoniem van een duo van vrouwelijke stripschrijfsters. Ze hebben ervoor gekozen om hun echte namen niet vrij te geven. Ze werken sinds 1991 samen onder de individuele pseudoniemen A. Honda (本田A Honda A) en S. Nagano (長野S Nagano S). Voor hun samenwerking waren ze bekend onder de pseudoniemen Akira Karitaka (狩鷹 明 Karitaka Akira) en Nui Ono (小野 ぬい Ono Nui).

Bronnen