Ōkami (大神)

Uit GeschiedenisJapan
Ga naar: navigatie, zoeken
Kaft van Ōkami voor de Playstation 2
Ōkami is een japans videogame voor de Playstation 2. Het werd ontwikkeld door Clover Studio en werd uitgebracht door Capcom op 20 april 2006 in Japan, op 19 september 2006 in Noord-America en op 9 februari 2007 in Europa en Australië.

Het spel speelt zich af in "Nippon", een vervloekt land dat moet gered worden door de heldin van het spel.

Gameplay

Het speelbaar personage is een witte wolf met rode tekeningen die de Shinto zonnegodin Amaterasu voorstelt. Het concept van “level up” bestaat niet in dit spel, de speler moet in de plaats van dat “lof” verzamelen door kleine in-game spelletjes of goede daden (zoals iemand helpen zijn konijn te vinden, of dode bomen te doen bloeien). Met het verzamelde lof kan de speler de statistische gegevens van Amaterasu verbeteren (zoals hoeveelheid levens punten).

De gameplay van Ōkami word vaak vergeleken met die van The Legend of Zelda spellen, en Hideki Kamiya, de directeur en hoofd ontwerper van Ōkami, heeft toegegeven dat The Legend of Zelda invloed heeft gehad op het ontwerp van het spel.

Celestial Brush

De Celestial Brush die gebruikt word om een boom te doen bloeien
Een speciaal kenmerk van de gameplay van Ōkami is de "Celestial Brush" (Hemelse Borstel). Deze laat de speler toe om het spel te onderbreken en met een penseel (die eigenlijk de staart is van Amaterasu) en een beperkte hoeveelheid inkt op het scherm te tekenen. De objecten die de speler tekent worden dan geïntegreerd in het spel. Deze eigenschap kan gebruikt worden tijdens de gevechten, maar ook in de game-wereld. De speler kan bijvoorbeeld een cirkel, die dan de zon afbeeldt, in de lucht tekenen waardoor de zon verschijnt en het dag wordt, of een streep over een vijand maken om deze te verwonden.

Het verhaal

Het dorpje Kamiki wordt bedreigd door het achtkoppig monster Orochi. Het monster werd verslagen door de witte wolf Shiranui en de krijger Nagi. Daarmee redden ze de dame Nami, die opgeofferd ging worden aan het monster, en het dorp, maar dit ten koste van het leven van Shiranui. Ter herdenking wordt een standbeeld van de wolf opgericht.

Honderd jaar later is Orochi terug, en het standbeeld van de wolf wordt tot leven gebracht door Sakuya. Zij is de bewaker van het dorpje en geest van Konohana, een heilige boom op een heuvel in Kamiki. De wolf is Amaterasu, de verzwakte reïncarnatie van Shiranui. Samen met Issun, een krijger en kunstenaar van minder dan een duim groot gaat Amaterasu dan het kwade in de wereld verslaan, en deze bevrijden van de vloek die het monster erop geplaatst heeft.

Uiteindelijk verslaat Amaterasu Orochi met de hulp van Susanoo, en redt zo weer een dame, Kuchi, van het monster. Ondanks alles moet Amaterasu kort daarna naar het verleden reizen om daar Shiranui te helpen Orochi te verslaan aangezien de omstandigheden veranderd zijn: een klein meisje is naar het verleden gegaan en wordt daar door Orochi gevangen gehouden.

Nadat het monster nog eens verslaan werd, reist Amaterasu terug naar het heden en vindt daar een schip dichtbij het dorpje Kamui: de Ark van Yamato. Het blijkt dat dit het schip is waarlangs het kwaad is aangekomen op aarde. Amaterasu gaat aan boord van het schip om de oorsprong van het kwade, Yami, te verslaan en gaat dan met de enige overlevende van de oorspronkelijke bemanning van het schip terug naar de hemelse vlakte.

Personages

Amaterasu

Amaterasu is het speelbaar personage en het hoofdpersonage van Ōkami. Ze is de godin van de zon en heeft dus de speciale krachten om een zon te dagvaarden.Ze is een witte wolf met rode markeringen en een wapen (“Divine Instrument”) dat zweeft over haar rug. Hoewel, de meeste mensen zien haar gewoon als een volledige witte wolf. Alleen andere dieren, demonen, wezens zoals haar metgezel Issun die een Poncle [1] is, en sterk gelovige mensen kunnen de rode markeringen en het wapen zien.

Amaterasu is de reïncarnatie van Shiranui. Haar bijnaam is “Ammy” en ze is de moeder van Chibiterasu, het speelbaar personage voor de sequel van Ōkami: Okamiden voor de Nintendo DS. Amaterasu is vriendelijk, slim en volwassen maar ook wel speels. Ze begrijp wat er gezegd word en kan haar meningen soms tonen door te grommen of te likken, maar ze kan niet praten.

Het geslacht van Amaterasu wordt nooit bevestigd, maar er wordt verondersteld dat ze vrouwelijk is aangezien de japanse zonnegodin met dezelfde naam vrouwelijk is.

Issun

Issun is de kleine kunstenaar en krijger die met Amaterasu mee gaat en zich ook wat als een vertaler gedraagt voor wat Amaterasu zou te zeggen hebben indien ze zou kunnen praten. Hij is een Poncle, een soort kabouter ras van minder dan een duim groot. [2]

Shiranui

Shiranui is de voorvader van Amaterasu die veel sterker was dan zij doordat er in zijn tijd veel meer mensen geloofden in de goden. Hij was ook een witte wolf met rode markeringen en een wapen dat zweefde boven zijn rug, maar hij had ook een soort lange zwevende vacht op zijn rug.

Er zijn onzekerheden over het geslacht van Shiranui.

Nagi en Susano

Nagi was de man die in het verleden het monster Orochi versloeg. In het heden herdenkt men hem als een ware held. Hij was nochtans lui en niet al te slim, maar wel dapper en zelfverzekerd. Hij had een baard en zijn pantser had wit met rode tekeningen.


Susano is de afstammeling van Nagi. Fysiek lijkt hij zeer veel op Nagi. Hij is ook lui en niet zo slim, maar ook dronkaard en heeft geen zelfvertrouwen zoals Nagi. Susano gelooft sterk in de goden, dus hij is een van de weinige mensen die de rode markeringen en het wapen van Amaterasu kan zien.

Nami en Kushi

Nami was de sake brouwer van Kamiki die in het verleden werd gekozen als offer door Orochi, maar werd gered door haar vriendje Nagi. Kushi is haar afstammeling, en is een van de eerste menselijke vriendinnen van Amaterasu. Ze is vriendelijk, teder en zeer gelovig waardoor ze de echte vorm van de wolf kan zien. Ze is ook de sake brouwer van het dorpje, en word net zoals Nami gekozen door Orochi als offer.

Orochi

Orochi is het acht-koppig monster dat leeft in de “Moon Cave”. Zijn acht koppen hangen aan elkaar met in het midden een stuk grond waar een klok staat. Elke kop van Orochi heeft een eigen element: vuur, grond, gif, licht, bliksem, water, wind en duisternis.

Orochi eist elk jaar een offer van een mooi meisje van het dorpje Kamiki dat dichtbij zijn grot ligt.

Waka

Waka is een mysterieuze man die gedurende het spel vaak tevoorschijn komt en dan profetische uitspraken doet. Hij heeft lang blond haar dat hij overdekt met een wit doek, hij draagt hoge rode Geta [3] en neemt overal zijn fluit mee.

Hij is een van de enige twee overlevenden van de “Maan Stam”. Waka gaat op het einde van het spel samen met Amaterasu terug naar de hemelse vlakten.

Sakuya

Sakuya is de bewaker van Kamiki en de geest van de heilige boom die er staat, Konohana. Zij is diegene die Amaterasu oproept om Nippon te redden van het kwade.

Lika

Lika is een klein meisje van de "Oina stam" die het vermogen heeft om de Ezofuji vulkaan te laten uitbarsten. Hierdoor redt ze haar dorp, door te voorkomen dat het bevriest. Lika wordt naar het verleden gebracht, en moet dus gered worden.

Oki

Oki is een krijger van de "Oina stam". Hij gaat met Amaterasu mee naar het verleden om Lika te redden. Daarna helpt hij Amaterasu bij haar avonturen. Op een moment komt hij hierdoor in gevaar en wordt gered door Shiranui ten koste van diens leven.

Mythologie en Folklore

De Shinto goddin Amaterasu
De meeste personages en het verhaal van Ōkami zijn gebaseerd op de Japanse mythologie. De meerderheid van de inspiratie is afkomstig uit de Shinto religie. Veel van de personages van deze religie vindt men, soms onder een veranderde naam, terug in het spel. Eveneens worden veel van de mythes verwerkt in Okami.

Bijvoorbeeld Amaterasu, die in de Shinto godsdienst de godin van de zon is. Susano, die in het spel de krijger voorstelt, is in de mythologie Susanoo de broer van Amaterasu die een vete heeft met haar.

Nagi en Nami zijn eveneens zeer belangrijke personages in de mythologie. Ze zijn gebaseerd op Izanagi en Izanami, die in Shinto Japan creëerden.

Niet enkel de goedaardige personages zijn gebaseerd op de mythologie, maar ook vijanden: Orochi is gebaseerd op een mythologisch monster: Yamata no Orochi, die in de mythe, net zoals in Okami wordt verslaan door Susanoo.

Kunst

Muziek

Alle muziek in Ōkami werd exclusief voor het spel gemaakt en is geïnspireerd door klassieke Japanse muziek. De soundtrack werd ook uitgebracht voor het publiek.

Visuele Kunst

Ōkami heeft zijn cult status deels te danken aan zijn unieke visuele kunst. De zwarte omtrekken in Ōkami werden geïnspireerd door een Oost Aziatische verf techniek Sumi-e genaamd. Hierbij wordt zwarte inkt met verschillende hoeveelheden water gemengd om te verven. In het algemeen is de kunst zeer Japans geïnspireerd.

De kunst van Ōkami is een van de meest geprezen aspecten van het spel. Het kreeg hiervoor verschillende prijzen.

Ontvangst

Rating

Ōkami heeft globaal zeer goede ratings gehaald. GameRankings gaf het 92.65%, van Metacritic kreeg het 93%, bij GameSpot werd het verkozen tot spel van het jaar 2006 door IGN, die het een 9.1/10 gaf, en kreeg een score van 39/40 van Famitsu [4].

Prijzen

Ōkami kreeg ook verschillende prijzen van de gaming community. In het jaar 2006 kreeg het van IGN verschillende prijzen: Beste Avontuur Spel, Beste Artistieke Design, Beste Innovatieve Design en Beste Verhaal. IGN, Electronic Gaming Monthly en Game Informer benoemden het het Spel van de Maand na de release. Game Trailers en Official Playstation Magazine beoordeelden het als het beste Playstation 2 spel van 2006 en IGN, Edge Magazine en Game Revolution als het beste globaal spel van 2006. In 2010 benoemde GamePro het tot het vijfde beste spel voor Playstation 2.

Bovendien kreeg het ook een aantal prijzen buiten de mainstream gaming wereld. Vooral de kunst werd geprezen door de media, en op dit vlak behaalde het spel nog een aantal prijzen, onder andere de BAFTA prijs voor “Artistieke Prestatie” en “Originele Soundtrack”in 2007. Verder won Ōkami in 2006 ook de “Game of the Year” prijs van de National Academy of Video Game Testers and Reviewers.

Verkoop

Ondanks de hoge scores die het spel behaalde, verkocht de Playstation 2 versie enkel 200.000 exemplaren in de VS het eerste jaar. Ter vergelijking verkocht het gelijkaardig scorende spel Guitar Hero II, ook uit 2006, 805.200 exemplaren in de eerste maand. In Japan werden slechts 66.000 exemplaren verkocht. Er wordt gespeculeerd dat de slechte fiscale resultaten een reden zijn voor de sluiting van Clover Studio.

Clover Studio

Clover Studio was de zelfstandige Japanse game-ontwikkeling studio die Ōkami ontwikkelde. De studio werd gefinancierd door Capcom, en bracht zes spellen uit (God Hand, Okami, en vier spellen in de Viewtiful Joe series). In 2006 verlieten Atsushi Inaba (een van de belangrijkste creatieve bijdrager van de studio), Hideki Kamiya (de directeur van het spel Devil May Cry) en Shinji Mikami (de maker van de spellen in de Resident Evil series) de studio. Een paar maanden na dit en minder dan een maand na de release van Ōkami besloot Capcom de studio te sluiten.

Vervolg

Desondanks het sluiten van Clover Studio en de lage verkoop cijfers, werd er in April 2008 een Wii versie van het spel uitgebracht. Later werd een vervolg van Ōkami uitgebracht voor de Nintendo DS: Okamiden. Dit werd uitgebracht in September 2010 in Japan en Maart 2011 in Europa en de VS en het speelbaar personage is Chibiterasu, de zoon van Amaterasu, het speelbaar personage van de prequel. In October 2012 werd een Playstation 3 versie van het spel uitgebracht in hoge resolutie: Okami HD.

Voetnoten

  1. Een soort kleine mensjes die leven in het miniatuur dorpje Ponc'tan dat zich bevind in het bos van Kamui.
  2. Poncles leven in Ponc’tan, een dorpje diep in het bos Yoshpet. Yoshpet is een donker bos aan het oosten van Kamui, de laatste plaats die de speler bezoekt in Ōkami.
  3. Een soort traditioneel Japans schoeisel: een soort sandaal met een verheven houten bodem.
  4. Japanse video game tijdschriften

Bronnen

http://okami.wikia.com/wiki/Main_Page (laatst geraadpleegd op 24 mei 2014)

http://en.wikipedia.org/wiki/Clover_Studio (laatst geraadpleegd op 18 mei 2014)

http://en.wikipedia.org/wiki/Geta_%28footwear%29 (laatst geraadpleegd op 23 december 2013)

http://en.wikipedia.org/wiki/%C5%8Ckami (laatst geraadpleegd op 18 mei 2014)

http://es.wikipedia.org/wiki/%C5%8Ckami (laatst geraadpleegd op 20 januari 2014)

http://voices.yahoo.com/say-goodbye-video-game-creator-clover-studio-147860.html?cat=19 (laatst geraadpleegd op 24 mei 2014)

http://www.gamerankings.com/browse.html?site=ps2&cat=0&year=2006&numrev=0&sort=0&letter=&search (laatst geraadpleegd op 24 mei 2014)

http://en.wikipedia.org/wiki/Guitar_Hero_II#Sales (laatst geraadpleegd op 17 mei 2014)